Grisslehamnsspelen Padel

Välkommen till Grisslehamns Spelen Padel 2020!

Här är en länk till tävlingen

Nedan meddelande till deltagare i turneringen.

Vad kul att ni vill vara med och spela Grisslehamns första Padelturnering! Vi hoppas att vi kommer att ha en kul vecka tillsammans, många roliga och tuffa matcher, och att detta kommer att bli ett stående inslag under kommande somrar.  😊

Med detta mail vill vi förmedla lite praktisk information om turneringen. Spelschemat kommunicerar ut direkt via systemet där ni kan logga in och se alla matchtider. Vi kommer att köra en damklass och en öppen klass (herr och mix) med matcher utspridda under veckan. Finalspelet samt prisutdelning är förlagt till söndagen den 19 juli. Spelformen har baserats på antalet anmälda lag, och innebär att man spelar poolspel där de lagen som hamnar på första och andra plats i varje pool avancerar till nästa nivå, för att utmynna i en final. Även förlorarna i varje pool spelar vidare i en separat stege där man tävlar om de lägsta placeringarna.

Turneringsdagar

Matchdagar: 13 juli – 18 juli
Finalspel: 18-19 juli
Man är som lag skyldig at vara tillgänglig för matchspel under turneringsdagarna. Om en av lagets spelare inte kan spela på den utsatta matchtiden kan man ta in en ersättare i samma nivå. Minst en av originalspelarna i laget måste spela varje match, annars måste man lämna WO.
Vad innebär Padelturneringen, och vilka regler gäller?
Alla matcherna spelas på Grisslehamns padelbana och vi kör alla matcher bäst av tre set, med det sista setet som ett super-tiebreak (bäst till 10 poäng). De första 5 minuterna kan användas till uppvärmning. Match-schemat utgår från att alla matcher är 60 min långa, men den reella match-tiden kommer att variera något. Ifall matchen före blir klar tidigare kan den efterliggande matchen börja före utsatt tid. För att detta ska fungera smidigt måste alla spelare vara spelklara vid banan 15 min före utsatt matchtid. Man startar matchen så snart alla spelare är på plats. Ifall matchen före drar ut lite på tiden (dvs blir längre än 60 min) måste man vänta tills matchen är slut innan man kan starta. Detta kan ge eftersläpningar i de utannonserade matchtiderna, men bör rättas till under dagen då vissa matcher kommer att avslutas efter de första två seten. Om båda spelare från ett lag inte är på plats vid utsatt matchtids start förlorar man matchen.

Poängräkningen i de två första seten är samma som i tennis, och i varje set gäller det att vinna 6 game. Vid 6-6 spelas ett vanligt tie break till 7 (man måste vinna med minst två bollar). I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras, dvs samma som i tennis. Det tredje setet avförs i ett super-tiebreak, dvs att man spelar om 10 poäng.

Spelregler:
Serve regel: När du servar ska bollen studsas bakom linjen. Slaget ska vara under höfthöjd. Man får ha en viss rörelse framåt men inte springa eller hoppa. Man har två servar på sig. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken. En nätserve går om ifall bollen inte studsar i gallret efter första studsen. Om bollen studsar två gånger och sen i galler går serven om. Serven får dock studsa upp i glasväggen. Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg. Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva. Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida. Om lagen är oense om en boll är rätt eller fel så spelas bollen om. Ingen spelare eller dess rack får röra nätet under spel. I sådant fall går poängen till andra laget.
Läs fler padelregler här: https://padelregler.se/

Hur rapporteras resultaten?

Efter spelad match ska matchresultatet rapporteras via sms till Ulf eller Camilla. Resultatet kommer då att loggas i systemet så att turneringens resultat blir uppdaterat senast varje kväll.
Var hittar jag resultaten?

Alla resultat finns tillgängliga i systemet under ”Lottningar”.

 

Hur gör vi om det regnar?

Om det regnar kraftigt så att matchen inte kan spelas får lagen en ny speltid senare i veckan. Den nya speltiden meddelas via sms från systemet. Detta gäller även om en match har påbörjats men inte kan avslutas pga kraftigt regn, eller om det precis har regnat så kraftigt att padelbanan är så pass hal att det inte går att spela. I så fall behåller man poängställningen och fortsätter matchen vid senare tillfälle.

Kan man flytta en match till en annan tid?
Om något lag av någon anledning inte kan spela en match enligt spelschemat så meddela detta snarast till spelledningen (Ulf eller Camilla). Vi försöker att tillgodo se detta i mån av tillgång till bantider, samt inom ramarna för spelformen . Även motståndarna måste godkänna den nya tiden. Om inte ny tid kan hittas och utsatt match inte kan spelas på utsatt tid så förlorar man matchen.

Hur låser jag upp padelbanan när vi ska spela?
Padelbanan kommer att låsas upp på morgonen inför första matchen och låsas efter dagens sista match. Mellan matcherna bör banan inte låsas. Ifall banan är låst när ni kommer, hör av er till Uffe eller Camilla så löser vi det.

 

Kan man låna paddelrack?
Ja, i turneringsavgiften ingår att man kan låna padelrack som finns i lådan vid padelbanan. Meddela i förväg om du behöver låna ett rack så ser vi till att du får koden till lådan.

Vem tar med bollar?
Varje lag får ett rör med bollar som ska räcka till samtliga turneringsmatcher under veckan, och ingår i anmälningsavgiften. Bollröret hämtas ut i röda tennishuset inför första matchen. I finalspelen delas nya bollar ut. Ifall man har spelat slut på sina bollar i förtid och har flera matcher kvar, hör av dig till Uffe eller Camilla så försöker vi lösa det. Båda lagen ska ta med sig bollar inför varje match och väljer de bästa bollarna att spela med.

Kommunikation under turneringsveckan
Vi kommer att skapa en What’s Up grupp för samtliga spelare som vi kommer att använda för att kommunicera ut information viktig att alla tar del av. Vi kommer även att kommunicera via mail direkt från systemet, framför allt gällande matchtider om vi måste flytta matcher pga regn eller dyl. Se till att minst en av spelarna i varje lag har tillgång till What’s Up under veckan så att man tar del av all information. Ni kommer att få en inbjudan automatiskt.

Sociala medier
Vi ser gärna att all padelglädje sprids i sociala medier! Lägg gärna upp bilder i vår Facebook-grupp före och efter era matcher. Facebook grupperna är ”Grisslehamns Tennis & Padel” samt  ”Padelvänner Grisslehamn
Vinner man priser?

Ja såklart! 😊 Prisutdelning sker direkt efter finalmatcherna på eftermiddagen den 19 juli.
Kontaktuppgifter
Om du har några frågor eller funderingar under veckan så kontakta Ulf Wilhelmsson (0709-275070) eller Camilla Emlé (0705-951705).

Vi ser fram emot riktigt roliga och schyssta matcher, och med mycket spelglädje som kommer att leda till nya Padelvänner 😊
Vi ses vid padelbanan i veckan!